Asker-NM tok orienteringen i riktig retning

Kommentar

Med NM-uka i Asker i september fikk o-idretten endelig se en arrangører som våget å bryte med trenden.



Startkontingentene i NM har nådd dimensjoner som skader skogens idrett. Dette har nettavisen OPN.no skrevet mye om tidligere, så vi lar dette ligge nå.

Men forteller heller kort at da NM langdistanse ble arrangert i Oslo for et par år siden lød takstameteret på hele 625 kroner. Samtidig kostet en start i 5-mila i NM på ski ikke mere enn rundt 150 kroner. Sistnevnte idrett har vind i seilene.

Også natt-NM, da det gikk i skogene like sørøst for hovedstaden noe senere, var dette til startkontigenter helt utenfor hva fornuften skulle tilsi, spesielt med tanke på de utfordringer o-sporten har.

Da er det godt å se at årets NM-arrangør, Asker Skiklubb, med tilhold like sørvest for Oslo, brøt ut av den negative spiralen og lot deltakerne få stille til start under høstens NM i langdistanse for 500 kroner.

Fornuftig og bærekraftig pris om man ønsker å ivareta orienteringen som eliteidrett utenfor noen få sentrale bykjerner er NM-startkontingenter i området 250 til 350 kroner.

Det er fair at arrangørene har en mulighet til å sitte igjen med en grei bunnlinje etter en slik massiv dugnad det er med arrangering av nasjonale mesterskap.

For at vi da skal komme oss på det som er bærekraftig nivå, uten å skade grasrota og ildsjelers innsats landet rundt, er det naturlig at Norges Orienteringsforbund fraskriver seg arrangørskatten (30%) / løpsavgiften (43%) i nasjonale mesterskap. Tross alt er det klubbene som gjør NOF en tjeneste som arrangører og ikke omvendt.

Når dette er gjort vil en langdistanse i NM da ligge på 350,- kroner.

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no




Mulig relevante artikler