Anders Nordberg. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Anders Nordberg. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Anders Nordberg
Med sikte mot VM i Trondheim 2010

- Drømmen om VM-gull gir meg masse energi i treningshverdagen, og jeg er glad jeg fortsatt har den drømmen, sier Anders Norberg i et fyldig intervju med Trenerforeningen i Norsk Orientering - TNO. Intervjuet leser du her på OPN.no.


Anders Nordberg
Med sikte mot VM i Trondheim 2010

Alder: 32
Sivil status: Gift med Anne Margrethe Hausken fra 10. april 2010
Yrke: O-løper
Klubber: Skien OK, Kristiansand OK, Bækkelagets SK, Halden SK
Trener: Egil Johansen
Meritter: VM-bronse mellomdistanse 2004, VM-bronse langdistanse 2007, sølv 2008.
Sikter på: VM i Trondheim 2010

-          Du begynte relativt sent med orientering, men tok faktisk ”medalje” i Hovedløpet den første sesongen. Hvordan vil du beskrive din utvikling disse første årene!

Da jeg startet som 15-åring kom jeg rett inn i kanskje Norges beste ungdomsmiljø. Skien OK og Telemark hadde veldig mange gode ungdoms- og juniorløpere, samt flinke trenere. Fra det første N-løpet i Kjose gikk veien raskt via C-klassen og det første A-løpet i Kilebygda tidlig på sommeren.

Jeg ”tok” nok det tekniske relativt raskt, men var selvfølgelig ustabil. Noen dager løp jeg jevnt med de beste i klubben (som også var blant landets beste), andre dager var jeg 10 og 20 minutter bak.

Allerede det første året ble jeg nr 3 i O-Festivalen og nr 2 i Hovedløpet i H-15. Året etterpå ble jeg nr 68 i Hovedløpet.

-          Så tok du en sølvmedalje bak Jørgen Rostrup i NM for junior på Konnerud i 1996. Hvordan vil du beskrive dine juniorår?

Spesielt på kretslaget hadde vi gode treninger og godt miljø. Kjell Westin og Thore Kornmo var veldig flinke til å lage morsomme og teknisk spennende samlinger. Om jeg en dag blir trener så vil opplegget og miljøet de laget være en god lærebok.

I starten av juniorårene trente jeg nok 4-6 ganger i en vanlig uke. Jeg deltok på treningsløp og løp ofte konkurranser i helgene. Utenfor fellestreningene var det usystematisk trening. Frem til jeg var 18 år gikk jeg også langrenn på vinteren.

Da jeg var 18 år ble jeg tatt ut til jr.VM. Ut fra resultatene fortjente jeg plassen, men jeg var nok egentlig verken god nok for laget eller forberedt.

Den neste vinteren var nok den første med systematisk og god trening. Jeg hadde kuttet ut både fotball, friidrett og langrenn, og bestemt meg for at det var o-løping jeg syntes var aller morsomst.

-          Så husker jeg deg fra VM-testløp i Sarpsborg og på Magnor før VM i Finland i 2001. Da virka du ærlig talt ganske råtten og det var lite den gangen som tydet på at Anders Nordberg skulle bli et internasjonalt toppnavn?

Jeg følte selv at jeg trente veldig godt også disse årene og innimellom glimtet jeg til, så trua på å bli ordentlig god var nok alltid der. Allikevel hadde jeg nok flest ”råtne” dager ja. Jeg tror jeg litt for ofte manglet overskudd, men ellers har jeg ingen god forklaring – mye sitter nok også i hodet. Etter hvert som du skjønner at det ”normale” er godt nok, så blir det også enklere å gjenta gode løp.

Heldigvis er det allikevel de gode øyeblikkene man husker best. Jeg husker de første årene av seniorkarrieren som veldig morsomme, og jeg trivdes veldig godt i Kristiansand. Vi var en fin gjeng, hadde mye moro og jeg drømte nok alltid om de store løpene. Selv mener jeg at jeg ble seriøs da jeg var 18 år, men jeg har hørt andre si 25 år.

-          Men så tar du din første VM-medalje i Sverige 2004. Du tar noe overraskende bronse på mellomdistansen. Kan du forklare framgangen fra 2001 til 2004?

Selv om jeg nok tok ting raskt de aller første årene, så har jeg vært tålmodig og hatt mange år med mye trening etter det. De årene med aller mest fremgang er nok 2003-2004. Jørgen flyttet til Kristiansand og det var veldig lærerikt å trene og reise på samlinger med den jeg mente var verdens beste o-løper. Det er lett at man blir som miljøet rundt seg, og jeg fikk nok litt øynene opp ved hjelp av Jørgen – andre trente enda bedre enn meg selv. Å lære av de beste tror jeg er veldig nyttig og ikke minst inspirerende.

I tillegg kom Jarle Ausland inn på trenersiden i klubben, og med Jarle fikk jeg enda mer fokus på teknikk og løping i terrenget. Det var veldig stort trøkk rundt treningene disse årene.

-          I Nordisk på Notodden 2005, ”hjemme i Telemark”, blir du ”Nordisk-konge”. Hvordan forberedte du deg til dette mesterskapet og hvorfor lyktes du så godt?

Jeg hadde selvfølgelig en hjemmebanefordel, men jeg forberedte meg også godt. Jeg husker vi (Jørgen og jeg) droppet uttaksløp og verdenscup tidlig i sesongen for egne samlinger på Notodden. Jørgen ble dessverre skadet på våren, men jeg følte meg veldig sterk. Vi hadde stort fokus på Tiomila, og nattøkter og Tiomila ga meg stor selvtillit før mesterskapet.

De to neste ukene etter Nordisk gikk det meste galt, og jeg tror jeg ”ødela” resten av sesongen her. Men Nordisk på hjemmebane er en av de aller beste oppturene jeg har hatt.

-          Sesongene 2007 og 2008 som blant annet ga hhv. bronse og sølv på langdistansen i VM må sies å ha vært veldige gode år for deg. Hva var det med treningen og forberedelsene disse sesongene som du lyktes så godt med?

For 4-5 år siden startet jeg med å telle antall kilometer løping i treningsdagboka. Jeg hadde et mål om enda flere kilometer med løping, og jeg tror denne økningen har hjulpet meg i kontinentale terreng. Mange av de siste langdistansene har vært veldig fysiske, og tidvis i lettløpt terreng. Jeg er ingen naturlig sterk løper på hardt underlag, og selv om ikke mine friidrettstider skremmer noen, så løper jeg i dag mye mer avslappet på hardt underlag og det har nok hjulpet meg spesielt på langdistansene.

Jeg har også truffet veldig godt med formen på VM`ene i 2007 og 2008. I fjor kjente jeg meg ikke på topp under VM, men jeg har i dag allikevel mye bedre selvtillit på å formtoppe enn tidligere.

-          Til tross for mye bra sportslig uttelling, for utenforstående har du hatt en påfallende berg-og-dalebane i formutviklingen, for eksempel da du mislyktes totalt under VM i Japan 2005 etter å ha dominert ”Nordisk” et par måneder tidligere. Du opplevde vel noe av det samme i fjor. Har du noen forklaring på dette?

Nei, jeg har ingen god forklaring, men kanskje kan det tyde på at jeg mentalt kunne vært sterkere når det butter litt imot fysisk. Men det svingte nok allikevel mye mer da jeg var ung senior.

Jeg føler at kroppen kjennes best når jeg trener på det beste, og ikke når jeg hviler meg i form. Når man har trent såpass mye over lang tid som jeg har gjort, så tror jeg kroppen trenger maks 1-2 dager for å få overskudd – ikke flere uker.

-          Du er ”gammel” skiløper og bruker langrennsskiene mye i sesongforberedelsene. Hvordan er forholdet mellom skiløping/løping en god skivinter som vi er inne i nå?

Ukene jeg er hjemme i Oslo så går jeg gjerne 3-4 skiturer i uka. Når været og føret er fint som denne vinteren, er skiturer veldig deilig avveksling. Som regel er det rolige langturer fra 1,5 – 3 timer, og jeg går alltid klassisk. Av alle alternative treningsmetoder tror jeg langrenn er den beste for orientering. På våren og sommeren har jeg gjerne en tur i uka på rulleski eller rollerblades også.

Allikevel forsøker jeg alltid å ha minst 100 km løping i uka, selv på vinteren.  

-          Kan du beskrive måten du orienterer på relativt kortfattet?

Jeg har egentlig lite oversikt over hva som er mine gode og dårlige sider o-teknisk, men jeg har en mening om hvordan man skal orientere godt. Når jeg løper godt tror jeg at jeg er konsentrert, leser kartet ofte, er nøyaktig på retning og leser på det som skal møte meg 100 - 200 meter frem i løypa.

-          Målet for 2010 er selvsagt VM i Trondheim. Hvordan kommer du til å legge opp trening/konkurranser i sommer for å være på topp når det gjelder?

Det er lenge siden jeg har vært såpass langt nede fysisk som sist høst, og jeg brukte mer tid enn vanlig på evaluering av sesongen.

De største forandringene er at jeg ønsker færre viktige løp og bedre treningsperioder gjennom sesongen. I min sesongplan inngår derfor verken EM eller Nordic Tour. Jeg håper å stille i flere norske løp for god trening. Jeg kommer forhåpentligvis også til å reise en del rundt i Norge på egenhånd for å oppsøke gode treningsområder. Pinseløp, Trondheim Open og Nordvestgaloppen er løp jeg allerede har vurdert.

Så langt denne vinteren har treningsbelastningen vært litt lavere enn for et år tilbake. Dette er etter planen og jeg vil gradvis øke belastningen utover i sesongen, og jeg har lagt opp til at mine aller beste treningsperioder kommer godt ut i sesongen.

-          Det er vel unødvendig å spørre hva som er drømmen i VM 2010?

Ja, det er unødvendig. Drømmen om VM-gull gir meg masse energi i treningshverdagen, og jeg er glad jeg fortsatt har den drømmen. Når jeg tenker på VM 2010 så både gleder jeg meg og gruer meg. Gruer meg til å kjenne på nervene og usikkerheten som alltid kommer før mesterskap, og gleder meg til å få sjansen til å lykkes på hjemmebane.

TAKK!

Hans L. Werp stilte spørsmålene

---

Anders Nordbergs hjemmeside.
Bilde: Anders Nordberg. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.



Mulig relevante artikler